Het legendarische optreden van Chuck Berry in Eindhoven gered door Mac Taple de huisband van de Rocking Rebels
4 September 1983 | Philips Ontspannings Centrum Eindhoven | by: Bully Rebel
In 1955 scoorde hij een hit met ''Maybelleene'' en werd hij de eerste Afro-Amerikaan die de top 10 van de Amerikaanse hitlijst bereikte. Kenmerkend voor zijn muziek is het gebruik van Blues schemas, en het spelen van piano akkoorden (van Johnnie Johnson) op zijn Gibson gitaar, wat vaak de geboorte van de Rock & Roll genoemd wordt.
Als zwarte artiest, wist hij blank publiek te trekken door hillbilly wijsjes op een ludieke manier te gebruiken, en tijdens die acties is ook zijn befaamde duck-walk ontstaan. Hiermee leverde hij een positieve bijdrage aan het reduceren van de rassenscheiding welke met name in Amerika nadrukkelijk aanwezig was in die tijd. Elvis Presley hielp hem hierbij door nummers van hem op te nemen, en life te spelen, waaronder Brown-eyed Handsome Man, Memphis Tennessee, Too Much Monkey Business, Promised Land, Maybellene, Johnny B. Goode, Rock and Roll Music en School Days.
Verder had Berry een grote invloed op andere muzikanten als tekstschrijver en gitarist. Charlie Gillett noemt als belangrijkste; The Rolling Stones, The Beatles, Bob Dylan, allemaal artiesten uit het publiek dat in de jaren vijftig als tiener naar Berry luisterde. In 1957 scoorde hij zijn 2e hit met School days. Zijn bekendste hit is ''Johnny B. Goode'' (1958) wat over hemzelf; een 'colored boy' ging, maar vanwege commerciële redenen veranderd werd in 'country boy'. De naam Johnny refereert aan Johnnie Johnson, die overigens niet de piano speelde in deze hit.
Chuck Berry was eigenlijk ook best wel een rebel en raakte vaak met justitie in aanraking. In zijn middelbare schooltijd 1944 werd hij vanwege drie gewapende overvallen in Kansas City opgepakt en kreeg 3 jaar. In 1962 werd Berry aangeklaagd vanwege vermoedelijke ontucht met een 14-jarig meisje uit Texas. In 1979 belandde hij honderd dagen in de gevangenis vanwege belastingontduiking. In 1988 sleepte een vrouw hem voor het gerecht, omdat de gitarist haar in het gezicht geslagen zou hebben. En in 1990 was het opnieuw raak: een groepje vrouwen daagde Berry voor de rechter omdat ze stiekem gefilmd waren met camera’s die Berry in de toiletten van zijn restaurant in Missouri verstopt zou hebben.
In de jaren 70 en 80 teerde Chuck nog op behaalde successen in het verleden en trok min of meer met zijn gitaar en een koffertje kleren door Europa. Hij speelde met willekeurige begeleidingsbands, geregeld door de organisator van het evenement en nam gewoon aan dat die zijn muziek konden spelen. Oefenenen was niet nodig, iedereen kon zijn nummers toch zei hij. Verder had hij allerhande eisen anders speeld hij gewoon niet, en liet zich meestal cash betalen, waarbij het geld gewoon los in een gitaar koffer ging. 25.000 dolar voor een optreden van een uur was niks, en een toegift kostte 2500 dollar extra. De tijd hield hij strikt in de gaten en hij stopte ooit midden in een nummer als het uur verstreken was. In 1983 toerde de toen 52-jarige Berry kris-kras door Europa, en zou Eindhoven als enige stad in Nederland aandoen, en dat ontging de Rocking Rebels natuurlijk niet.
Berry had in zijn contract laten vastleggen dat hij tot na het optreden in Eindhoven een grote Mercedes huurwagen tot zijn persoonlijke beschikking zou krijgen. Bij aankomst op Schiphol vanuit het Engelse Peterborough boekte ze kamers in het Marriott en stond Tjallie Huizenga met een Mercedes 230 op Chuck te wachten. Dat viel niet in goede aarde want hij had een Mercedes 280SE besteld waar hijzelf mee mocht rijden.
Dat viel op dat moment zo snel niet te regelen, maar het lukte uiteindelijk toch om in Eindhoven een 280 SE te regelen en die stond om half 6 in Amsterdam. Maar inplaats van daarmee direct richting Eindhoven te rijden, ging hij 'met no particular way to go' en vondt de organisatie hem uiteindelijk met een prostitue in een Amsterdams Chinees-Indisch restaurant. De toenmalige huisband van de Rocking Rebels; het Eindhovense Mac Taple stond in het voorprogramma. Ze zouden die dag Zondag 4 September 1983, tot 20:55 spelen en dan zou na een korte pauze het optreden van Chuck om 21:15 beginnen. Om negen uur was het voltallige gezelschap echter nog in het Amsterdamsche...