TUIGDAG   1980

Rocking Rebels op Tuigdag 1980 | Door Bully Rebel

De regenachtige zomer van 1980, het jaar dat mijn favoriete Chicago theater afbrande, werd opgeleukt door een wel heel bijzonder evenement met de naam "TUIGDAG" dat plaatsvond op het Stadhuisplein op 28 september 1980. Het was een initiatief van jongeren die we tegenwoordig 'randgroepjongeren' zouden noemen en hun begeleiders. De kranten spraken van 'jongeren die buiten de welzijnsboot vielen'. 
De Rocking Rebels speelde een prominente rol op deze dag. Het doel van de jongeren was een handreiking om te laten zien dat, ondanks hun woest uiterlijk en vooroordelen, ze de kwaadsten niet zijn. De dag zelf was een soort wedstrijd tussen groepen met mischien wat ongebruikelijke hobby’s zoals motor- en auto tijdrit,, touwtrekken en armpje drukken. 

Een dag voor het tuig in en rondom Eindhoven maar Tuig.... wat is dat eigenlijk. Eef van den Berg begeleider van jeugdwerk in en rondom de binnen stad, spreekt van een brede groep die zich rondom de Vlucht ophoudt. Velen vallen thuis buiten de boot, spijbelen als ze op school zitten, of het zijn laag opgeleide werklozen en als ze wel werken, mensen met lichamelijk zware beroepen. De groep is onderling zeer hecht verbonden, maar voelen zich buiten de maatschappij geplaatst. Ze worden als tuig getypeerd en zijn daar ook naar gaan handelen maar voelen zich samen sterk. Straathoekwerker Luc Flikken werkt meer met de jeugd uit de oude achterbuurten van Eindhoven. Deze groepen zijn minder makkelijk te herkennen of te benoemen in vergelijking met de Rocking Rebels. Het zijn vaak jongeren uit gezinnen die vanwege hun naam bestempeld worden, door decennia lange vooroordelen. Ze komen vaak hun wijk niet eens uit. Jos Jansen  jeugd coördinator uit ''de vlucht'' ziet tuigdag als een soort kermis; uitzonderlijk vermaak waar iederen gratis een kijkje kan komen nemen. De orde dienst heeft vertegenwoordiging uit meerdere tuig groepen, beslist geen professionele handhavers want die zouden alleen maar aggressie oproepen verteld Jos.

Replica Tuigdag 1980 Poster / genummeerd

Jongeren uit die groepen krijgen geen poot aan de grond, bij sollicitaties staan ze steeds achteraan in de rij, krijgen ze verkering dan zijn ze niet goed genoeg volgens de familie, en als ze dan uiteindelijk wat kattenkwaad uithalen, dan moeten ze volgens de maatschappij extra zwaar gestraft worden, terwijl de brave burger jeugd er met een waarschuwing vanaf komt.

Tuigdag is een dag waar deze jeugd kan laten zien, dat ze ondanks hun ruige uiterlijk, gedurfde hobbies, een geslaagde dag kunnen neer zetten. Hun eigen orde dienst staat er voor in dat de dag goed gaat verlopen. Er wordt enthouisiast gesproken over de ontmoetings functie die de dag zou kunnen hebben, maar tegenstanders betwijfelen of de Markt in Eindhoven, (destijds het episch centrum voor het uitgangs leven in Eindhoven), dan de uitgesproken plaats voor een dergelijk evenement moet zijn. Als de PVDA fractie boter smeert door de zeggen dat de Markt wellicht te klein zou zijn haakt de middenstand daar gretig op in. 

Enkele teksten uit het Tuigdag programma boekje

Ook het feit dat er op de Markt horeca aanwezig is wordt als negatief punt gezien, en zou er toe kunnen bijdragen dat het uit de hand gaat lopen. Opnieuw worden we niet als normale mensen gezien, en Rooie Frans roept  ontstemd dat als we zoals gewoonlijk ongewenst zijn, we dan wel naar de Oirschotse hei gaan.
Op 18 Augustus vindt er in wijkcentrum de Boemerang aan de Planetenlaan (Eckart) een bijeenkomst plaats. De Eindhovense gemeente raad die de 12000 gulden subsidie beschikbaar stelde, beslist uiteindelijk dat het evenement op en rondom het nagenoeg horecaloze Stadhuisplein gaat plaats zal vinden. Dit alles onder het genot van ‘echte tuigmuziek’ van Freddie 'Fingers' Lee, de Rocking Rebels house band; Mac Taple en Normaal. Herman Brood & his Wild Romance stond aanvankelijk op de poster, maar had moeten afgezeggen en er was naar Normaal omgeboekt. Op de dag zelf was Herman voldoende hersteld en kwam toch nog wat nummers met Mac Taple mee spelen op Freddie's piano. 

Eindhoven morgen voor een dag Tuigstad

Die Zondag 28 September in 1980 waren ze er allemaal, De Rocking Rebels (binnestad en Strijp), De Bennekels Boys (De Benekel, Gestel) , Cel 7 (Edison buurt, Woensel), Getto Boys (Geldrop), Genderhuis (Veldhoven) Wilma Boys (Wilma buurt, Helmond), MC de Kleppenjagers (Gemert). Hells Angels en niet te vergeten de jeugd van de woonwagencentra die in het zelfde schuitje zaten en al het andere niet doorsnee volk wat er verder destijds rondliep. Maar ook Rock en Rollers van ver buiten de regio zoals de Amsterdamse Bopcats, en natuurlijk de gewone kijkers waren aanwezig. Dat waren er nog al wat en er werden die dag grofweg zo'n 4 á 5000 bezoekers geteld. 

Laten zien wat ons zoal bezig houdt, en voor in je eigenwaarde worden gelaten wordt er genoemd. Ingredienten voor een succesvolle dag voor zowel de deelnemers als de toeschouwers, die getracteerd werden op wedstrijden op het gebeid van dansen, touwtrekken, een auto-motor tijdrit op een parcour met hindernissen, auto duwen, tatoeages, zakgooien, deegrol werpen, foto westrijd, paalklimmen, vechtsport demo's, optreden van de sterkste man enz...
Burgemeester Borrie was achteraf tevreden over het verloop.

Handje drukken op Tuigdag
Mobirise
Tuigdag Auto Duwen 1980

'Tuigdag 40 jaar later' reünie 

Er waren  plannen in 2020 een reünie te organiseren met medewerking van een van de orginele initiatief nemers Eef van den Berg, en de Rocking Rebels. Het stond al in de krant en de orginele poster (Inmiddels een collectors item) was voor die gelegenheid herdrukt en in gelimiteerde (genummerde) oplage beschikbaar gemaakt. Door de Covid-19 perikelen is het uiteindelijk noodgedwongen dood gebloeid

Mobirise
Ja en wie won er nu uiteindelijk? De groep met de meeste overwinningen op individuele onderdelen zou de overall Tuigdag prijs krijgen. Er werden in totaal zo'n 35 prijzen uitgereikt, maar over het winnende tuigdag team onstond opschudding. Zowel de Rocking Rebels als De Bennekelboys meende het winnende team te zijn, en de uitslagen lagen zeer dicht tegen elkaar. Toen Rooie Frans de overwinning aan de Bennekel Boys gunde werd verdere confrontatie vermeden, en accepteerde de Rebels de tweede prijs. De derde prijs ging naar het Veldhovense Genderhuis. Deze prijzen werden wat later in de Metro uitgereikt en daar werd toe ook de beloofde ''tuigfilm'' vertoond.

FACEBOOK COMMENTS WILL BE SHOWN ONLY WHEN YOUR SITE IS ONLINE

Keep on Rocking! | © Rocking Rebels Eindhoven - All rights reserved | Design: BarTech

AI Website Maker